Prezidentka nevymenuje R. Huliaka za ministra životného prostredia

19.10.2023 Bratislava

Bratislava 19. októbra (TASR) - Prezidentka Zuzana Čaputová informovala lídra Smeru-SD Roberta Fica, že nevymenuje zvoleného poslanca parlamentu za SNS Rudolfa Huliaka za ministra životného prostredia. Informoval o tom prezidentkin hovorca Martin Strižinec. Čaputová požiadala Fica o doručenie nového návrhu kandidáta na ministra, aby bolo možné pristúpiť k vymenovaniu vlády.

"Prezidentka je presvedčená, že na rozdiel od ďalších nominantov v prípade Rudolfa Huliaka existujú ústavno-právne dôvody, a to v takej intenzite, že nemôže zastávať post ministra životného prostredia," priblížil hovorca. Huliakove vymenovanie by podľa prezidentky nedávalo záruku riadneho chodu rezortu.

Hlava štátu priblížila, že jej úlohou je svojimi rozhodnutiami zabezpečovať riadny chod ústavných orgánov. "Riadny chod ministerstva životného prostredia nemôže zabezpečiť človek, ktorý svojimi vyjadreniami neguje dlhodobo platnú environmentálnu politiku tohto štátu a medzinárodné záväzky, ktorými je Slovenská republika viazaná," skonštatoval Strižinec.

Prezidentka si myslí, že Huliak, ktorý dlhodobo neuznáva vedecký konsenzus o zmene klímy a žiadna skutočná klimatická kríza podľa neho neexistuje, nemôže viesť a reprezentovať rezort, ktorého hlavnou úlohou je ochrana prírody a krajiny a klimatického systému Zeme.

"Zároveň, kandidát, ktorý verejne schvaľuje násilné vyrovnanie sa s názorovými oponentmi, najmä z radov ochrancov prírody a krajiny, nemôže byť podľa prezidentky spôsobilý viesť ministerstvo, ktorého súčasťou je štátna ochrana prírody a krajiny," doplnil hovorca.

Zoznam kandidátov na členov novej vlády odovzdal Fico prezidentke v utorok (17. 10.). Ministra životného prostredia nominuje podľa koaličnej dohody SNS.
 

Vyberte región